Klaas Tot (6) 1918 – 2000

Klaas Tot, oprichter Tot & Beers overleden

Klaas Tot, oprichter van Tot & Beers, is zaterdag overleden. Hij was 81 jaar. De inwoner van Middenbeemster had zich al jaren geleden teruggetrokken uit het bedrijf, dat tegenwoordig opereert onder de naam Fabricom electrical BV.

Tot was van oorsprong ankerwikkelaar. Vlak na de oorlog, op 1 oktober 1945, begon hij samen met K. Beers een eigen bedrijf. Startkapitaal was er nauwelijks. De eerste werkplaats was een ruimte van twee bij twee meter in het woonhuis van Tot aan de Savornin Lohmanstraat in Zaandam. Ze werkten voor bedrijven en particulieren. Na een half jaar huurden de twee de kelder van Tot’s schoonvader Th. Smit, aan de overkant van de straat. Ze namen toen ook de eerste mensen in dienst. Weer later werkten ze in de voormalige wasserij “De Duif” aan de Czaar Peterstraat. in 1958 opende Tot & Beers een groot pand aan de Houthavenkade. Er waren toen al tweehonderd mensen in dienst, die zich door heel Noord-Holland bezig hielden met eletronisch installatiewerk. Tot & Beers heeft ook een aantal jaren winkels gehad waar electrische huishoudelijke apparaten werden verkocht. Eerst bij de Wilhelminabrug in het voormalige ‘Wapen van Zaandam” en later in de Peperstraat. Beers overleed in 1963. Op 31 december 1978, op zestigjarige leeftijd, ging Tot met pensioen. Hij was vervolgens nog twaalf jaar commissaris. Tot had in het bedrijfsleven geen bestuursfuncties.

Clubwerk

Hij was jarenlang bestuurslid van voetbalvereniging ZFC. De oud-Zaandammer was een van de animators van het samenvoegen van ZFC en KFC om zo tot een profclub voor de Zaanstreek te komen. De fusie kwam echter nooit tot stand. Tot zei er toen over: “Zulke plannen worden dan getorpedeerd door mensen, die als het op geld geven aankomt, een knoop inplaats van een kwartje in het zakje stoppen. Ik heb een leuke tijd gehad bij ZFC maar op het clubwerk van vandaag ben ik wel uitgekeken”. Hij was vervolgens nog enige tijd bestuurslid van FC Zaanstreek.

Tot was al een tijdje ernstig ziek. In april van dit jaar verdween de naam Tot & Beers. Zijn zoon Wil zegt dat Klaas Tot zich daar niet zo druk over maakte: “Mijn vader was een nuchtere man. We hebben er nauwelijks over gesproken.  Het was niet aan hem te merken dat hij het erg vond. Zulke dingen gebeuren in het zakenleven altijd, was zijn reactie”.

 

Bron: Dagblad voor de Zaanstreek 19-6-2000