Klaas Tot (3) 1918 – 2000

Start in 1945 in de geldsanering

Tot & Beers in kwart eeuw tot miljoenenbedrijf gegroeid

Eind september 1945 haalde minister P. Lieftink, die de portefeuille van financiën beheerde, het in zijn hoofd de vaderlandse financiële toestand gezond te maken. De door hem ontworpen operatie is de geschiedenis ingegaan als “de geldsanering” . Iedereen kreeg ƒ 10 om de eerste week door te komen.

Uitgerekend op dat moment begonnen monteur K. Beers (toen 30) en ankerwikkelaar K. Tot (toen 26) een eigen bedrijf. Het zal duidelijk zijn, dat het een moeizame start was. Uit het bescheiden begin groeide evenwel een bedrijf, dat in zijn sector tot de middelgrote in ons land kan worden gerekend. Er werken 525 mensen, de omzet beloopt verscheidene miljoenen.

De heren Beers (al een aantal jaren geleden overleden) en Tot gooiden een kwartje op om te kiezen hoe het bedrijf zou gaan heten: “Beers & Tot” of “Tot & Beers”. De heer Beers “zegevierde”, maar het werd toch “Tot & Beers”, omdat deze naam beter in het gehoor zou liggen. Zo langzamerhand is dat geen probleem meer: Tot & Beers is een begrip geworden in de Zaanstreek en ook ver daarbuiten.

Vier pijlers:

  • Winkels
  • Installatie
  • Fabricage
  • Handel

Al tijdens de oorlog hadden K. Tot en K. Beers met elkaar gesproken over de mogelijkheid na het aanbreken van de vrede een eigen bedrijf te beginnen. Zij spraken elkaar een keer tijdens melk halen in Oostzaan! Op 1 oktober 1945 begon de verwezenlijking van het plan. Het handelskapitaal was ƒ40, zijnde 4 x ƒ 10 van de echtparen Tot en Beers. Met een koffertje gereedschap werd op de zolder van Tot aan de Savornin Lohmanstraat een werkplaats ingericht. Activiteit: het opnieuw wikkelen van in de oorlog versleten motoren, zoals die van

K. Tot

stofzuigers e.d. Al spoedig verhuisde men naar een kelder onder de zaak van de heer Th. Smit, schoonvader van de heer Tot. “We hadden vakdiploma’s maar we moesten na ons werk nog zien aan het middenstandsdiploma te komen”, vertelt de heer Tot. Dat gebeurde meestal in de nacht van vrijdag op zaterdag en dan werd er “geblokt” tot soms 6 uur ’s morgens. In die tijd werd er in de gezinnen van de beide firmanten een heel zuinig beheer gevoerd. Al het verdiende geld was nodig om de zaak uit te breiden. De heer Tot was een keer bijzonder verheugd over het feit, dat hij een draaibank kon lenen in ruil voor een radio.

Houthavenkade

Na een jaar had Tot & Beers 6 mensen in dienst, na 5 jaar 30 man. In 1949 werd een loods van William Pont aan de Houthavenkade gehuurd. In 1953 werd deze aangekocht. Inmiddels was in 1951 een nieuwe activiteit ter hand genomen: een winkel. Aan de Wilhelminastraat werd naast de Hema het pand “Het Wapen van Zaandam” aangekocht en daarin kwam een winkel in verlichtingsartikelen, radio’s enz. In het begin ging alles nog op een voor de tegenwoordige tijd primitieve manier. De heer Beers schreef eigenhandig rekeningen met de vulpen. Later nam de heer Tot dit over, nadat een oud schrijfmachine was gekocht. Het zou ver voeren de gehele ontwikkelingsgeschiedenis van Tot en Beers op de voet te volgen. Het bedrijf omvat de volgende sectoren:

  1. Winkels in Zaandam (Wilhelminastraat en Peperstraat) en Krommenie (Heiligeweg). Hierin werken 50 mensen
  2. Installatie-afdeling in Zaandam (hoofdkantoor Houthavenkade) en filialen te Den Helder, Groningen, Utrecht. Totaal 350 personeelsleden.
  3. Een handelsafdeling te Zaandam
  4. Fabricage-afdeling (schakelpanelen, kabel- en vloergotensystemen enz.) Stago te Hoorn. 120 man personeel.

Tot en Beers is (nog steeds) een familievennootschap. De heer Tot ziet nog geen aanleiding hierin binnen afzienbare tijd verandering te brengen. “We redden ons wel”. zegt hij. Uiteraard volgt hij met grote belangstelling de concentratietendenzen in de branche met name in de installatiesector.

“Voor de middelgrote bedrijven, waartoe wij ons rekenen, is echter beslist nog wel een goede toekomst mogelijk” zo zegt hij. “Wanneer er grote installatiewerkzaamheden zijn te

De winkel van Tot & Beers aan de Wilhelminastraat

verrichten, dan is Tot en Beers er toch wel bij. De opdrachtgevers willen toch altijd een keus hebben uit een aantal aanbieders. Daardoor lijken volgens mij de kansen voor de middelgrote bedrijven te stijgen”. Tot en Beers heeft in de loop der jaren installaties verzorgd van tal van grote objecten zoals ziekenhuizen, scholen, zwembaden, sporthallen. In Zaandam was het bedrijf betrokken bij de bouw van aula-concertzaal de Speeldoos.

De heer Tot vindt, dat de winkels zeker wel in het bedrijf passen. “Tot en Beers wil het gehele electronische pakket bestrijken. Daarin hoort zeker een winkel als een soort warenhuis op technische gebied”. Er zijn dan ook beslist geen plannen de winkels af te stoten, benadrukt hij.

Tot het noemen van een omzetcijfer wil de heer Tot (nog) niet overgaan. Hij zegt: “Die omzet hangt voor een belangrijk deel ook af van de handelsafdeling. Daardoor kunnen er wel eens belangrijke schommelingen zijn. Dat geldt ook bij installaties: lever je het materiaal of niet? Het werk is hetzelfde, maar de omzet is heel anders. Daarom maar geen cijfer, voordat men er verkeerde gevolgtrekkingen uit maakt”. Hij wil wel kwijt, dat van de omzet van de fabriek ongeveer 25 pct naar het buitenland gaat, o.m. naar België, Wets-Duitsland en Frankrijk.

Elk jaar groter

De heer Tot kan in de ontwikkeling van het bedrijf geen bepaald punt noemen, dat als het ware “uitspringt”.  Alle jaren zijn belangrijk geweest”, concludeert hij, “Wij zijn elk jaar nog groter geworden”. Dat geldt voor dit jaar met name voor het bedrijf aan de Houthavenkade, waar heel wat is verbouwd en bijgebouwd. In totaliteit is er twee keer zo veel ruimte gekomen voor het magazijn, een nieuwe tekenzaal en een kantine. Op het ogenblik zijn er geen bepaalde plannen, hoewel de fabriek in Hoorn wel weer aan uitbreiding toe is. De heer Tot: “Wij zullen de zaak eerst eens rustig bekijken. De laatste drie jaar is alles wel hard gegaan, twee winkels er bij, een filiaal in Groningen en de uitbreiding hier”.

Feest en receptie

De heer Tot is thans Algemeen Directeur van de vennootschap. Hij wordt terzijde gestaan door de heren P. Plooyer( directeur Stago Hoorn, J. Jansma (directeur afdeling handel), H.M. Tot (adjunct-directeur installaties) en J. Beers ( adjunct-directeur winkelbedrijven). Tot en Beers viert het 25-jarig bestaan met het personeel op twee dagen: dinsdag 29 september en maandag 5 oktober in De Speeldoos met voorstellingen van het cabaret “Met blijdschap geven wij kennis”. Hieraan werken mee Conny Stuart, Gerard Cox, Frans Halsema met aan de piano Boudewijn Leeuwenberg. Donderdag 1 oktober is er een receptie voor relaties in het hoofdkantoor aan de Houthavenkade.

 

Bron: Dagblad voor de Zaanstreek 23-9-1970