Jacob Tot 1903 – 1991

Alweer een afscheid

Jacob Tot 1903-1991

Bij rederij Doeksen schijnt het goed werken te zijn. Ze komen er allemaal als jonge kerels bij en laten zich pas wegsturen als ze de 65 jaren zijn gepasseerd.

Dat was deze week het geval met Jaap Tot, de huidige kapitein van de Noord-Nederland. Er is bij hem thuis een afscheidsreceptie georganiseerd waarbij directeur Volkert Doeksen, in het bijzijn van de heren Jan Doeksen en D, Buren, hem namens de rederij en TSM hartelijk dank bracht voor zijn jarenlange toewijding en hem een gouden horloge met inscriptie aanbood. Van het gezamenlijke personeel kreeg hij een hobby-gereedschappen set.

Jaap Tot wilde geen plechtig afscheidsgedoe. Het bleef dus bij een gezellig onderonsje bij hem thuis. Maar daar moest hij dan ook heel wat horen. Hij is meer dan 40 jaar in officiële dienst bij de Doeksens geweest en daarvoor ook nog enige tijd los-vast. In die jaren was hij matroos, kok, stoker, stuurman, beurtschipper, kapitein op een schelpenzuiger en kapitein op passagiersboten, o.a. “Schellingerland” en later de “Noord-Nederland”. De enige functie die hij niet bij de rederij bekleedde was directeur! Hij voer o.a. een tijd op de sleepboot  “Volharding”  toen directeur V. Doeksen nog kapitein was, en in totaal maakte hij 42 bergingstochten op diverse sleepboten mee.

Directeur Doeksen prees in het bijzonder zijn doorzettingsvermogen, de arbeidsvreugd waarmee hij steeds werkte en zijn goedmoedige natuur waardoor hij steeds in prettige harmonie met anderen samenwerkte. Een flinke rustige zeeman was hij, zei de heer Doeksen, en daarboven nog zo eerlijk als goud.

Bron: Leeuwarder courant